Ponieważ weekend upływa mi pod hasłem: "tradycyjnie" na deser proponuje jabłecznik. Soczyste jabłka z kruchym ciastem
komponują się idealnie, a ich smak wzbogaca nuta cynamonu. Dodatkowego uroku nadaje mu piękna kratka na wierzchu. Polecam do przed lub popołudniowej kawki :).
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
½ kostki margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 łyżka smalcu
szczypta soli
Nadzienie:
500 g startych jabłek
3 ½ łyżki cukru
2 ½
łyżeczki cynamonu
Na stolnicy przesiewamy wszystkie suche
składniki. Dodajemy pokrojoną, schłodzoną margarynę i drobno siekamy. Następnie
dodajemy pozostałe składniki tj. roztrzepane jajko, śmietanę oraz łyżkę smalcu.
Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, aby ciasto nie zagrzało się od
ciepła naszych rąk. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 i wkładamy
do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można przygotować nawet dzień
wcześniej. W czasie kiedy schładza się ciasto obieramy jabłka i ścieramy je na
tarce grubych oczkach. Dodajemy do nich
cukier i odstawiamy na chwilę żeby puściły sok. Następnie odciskamy jabłka i
mieszamy je z cynamonem. Większą część ciasta rozwałkowujemy w kształt koła i
wykładamy nim spód wysmarowanej masłem formy. Ja użyłam teflonowej formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180° na 15 minut. Pozostałą część ciasta również
rozwałkowujemy i dzielimy na 1,5 centymetrowe paski. Gdy spód się zarumieni wykładamy jabłka, na których
układamy kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Po
upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
ja chcę dokładkę! :-)
OdpowiedzUsuńeb