Wczoraj mój chłopak zaprosił mnie na
popołudniową kawkę do mojej ulubionej kawiarni czyli do Starbucks :). Ponieważ przyszła jesień w jej menu
pierwsze miejsce zajmuje słynna Pumpkin Spice Latte. Mimo krążących wokół niej
kontrowersji jedno jest pewne – jest pyszna. Ponieważ nie każdy może napić się
jej w Starbucks, dlatego też dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam mój pomysł na
domową Pumpkin Spice Latte. Niektórzy
przygotowują ją z dyniowym purée, ja jednak postawiłam tym razem tylko na aromatyczne
przyprawy, z których korzystam również przygotowując potrawy z dyni. Mam
nadzieję że i Wam będzie smakować :).
Składniki:
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy
2/3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
1 ½
łyżeczki cukru
½ łyżeczki przyprawy do dyni
Składniki do przygotowania przyprawy:
3 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
gałka muszkatołowa (w sumie 1 łyżeczka
startej)
5 ziarenek kardamonu
Przed przygotowaniem kawy przygotujemy
przyprawę. W tym celu w młynku do kawy, rozdrabniaczu lub w moździerzu
rozdrabniamy ziele angielskie, wyłuskane ziarenka kardamonu i goździki. Kiedy
mają konsystencję drobnego proszku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie
mieszamy. Aby uniknąć w kawie grubych kawałków przypraw najlepiej przetrzeć ją
przez drobne sitko.
W kubku zaparzamy ulubioną kawę. Jeśli macie
ekspres ciśnieniowym może to być espresso jeśli nie może być kawa
rozpuszczalna. Ważne żeby była świeżo zaparzona. W garnuszku zagotowujemy mleko
z cukrem i gorące ubijamy spieniaczem
do mleka. Pianka musi być dość sztywna więc najlepiej użyć mleka 3,2%. Spienione
mleko dodajemy do kawy tak, aby na górze kubka była grubsza warstwa mlecznej
pianki. Wierzch za pomocą sitka posypujemy przygotowaną wcześniej przyprawą i
nasza Pumpkin Spice Latte jest
gotowa :). Jeśli lubicie
bitą śmietanę możecie ją dodać do kawy, a dopiero jej wierzch posypać przyprawą.
mmm kawa, kawusia, kawunia to co ja uwielbiam w każdej postaci. A ta wygląda pyszczenie- w sam raz do delektowania się :)
OdpowiedzUsuń