wtorek, 10 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą


Czas na kolejną propozycję rabarbarową :). Tym  razem z dodatkiem pojawiających się już świeżutkich truskawek. Proponuję Wam szybkie w przygotowaniu i pyszne kruche ciasto z wierzchu pokryte słodką bezą. Lekko kwaskowy rabarbar, soczyste truskawki idealnie pasują do słodkiego ciasta i bezy. Polecam na majowe popołudnia. Sezon rabarbarowy jest krótki więc korzystajmy z niego ile się da :). 


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
½ kostki margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka kakao do posypania

1. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 150ºC.
2. Na stolnicy przesiewamy wszystkie suche składniki. Dodajemy pokrojoną, schłodzoną margarynę i drobno siekamy. 
3. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. roztrzepane jajko, śmietanę oraz łyżkę smalcu. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, tak aby ciasto nie zagrzało się od ciepła naszych rąk, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto można również wyrobić w malakserze.
4. Po schłodzeniu ciasta, wykładamy nim dno wysmarowanej wcześniej formy. Ciasto  posypujemy bardzo delikatnie kakaem* i wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania rabarbaru z truskawkami i bezy.

*Zapobiega to przesiąkaniu soku z owoców do spodu ciasta.

Składniki na nadzienie:
550 g pokrojonego na kawałki rabarbaru
250 g truskawek pokrojonych w ćwiartki lub połówki
3-4 łyżki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 białka
200 g drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
1. Pokrojony rabarbar i truskawki mieszamy razem z cukrem i mąką ziemniaczaną.
2. W szklanej lub metalowej misce ubijamy białka na sztywno. 
3. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po łyżce cukier. Po dodaniu ostatniej łyżki miksujemy jeszcze chwilę na najwyższych obrotach. Beza musi być gęsta.
4. Na schłodzony spód wykładamy przygotowane owoce, a na ich wierzch bezę.
5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Beza zrumieni się w trakcie pieczenia. 







2 komentarze:

Drukuj przepis