czwartek, 11 lutego 2016

Wieniec z pszennych bułeczek z serem camembert

Walentynki to wyjątkowy dzień więc musi rozpocząć się wyjątkowym śniadaniem :) Długo zastanawiałam się co przygotować na walentynkowe śniadanie zwłaszcza, że przypada w niedzielę i mam czas na to aby sprawić by było inne niż zawsze. Ponieważ uwielbiamy sery pleśniowe, żurawinę oraz świeże, jeszcze ciepłe pieczywo nie mogłam nie wypróbować przepisu, który przypadkiem znalazłam. Wieniec nie dość, że przepięknie się prezentuje to jeszcze podany prosto z pieca smakuje fantastycznie :). Z pewnością podbije podniebienie Waszej ukochanej osoby. 

Składniki:
300 ml letniej wody
300 g mąki pszennej typ 750
20 g mąki pszennej typu 480
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 serek camembert (najlepiej taki w drewnianym opakowaniu)

Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski z cukrem i solą.
2. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy z mąką. 
3. Na koniec dodajemy drożdże, wodę oraz 2 łyżki oliwy i wyrabiamy ciasto.
4. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnice i wyrabiamy  do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto jest gotowe kiedy po naciśnięciu palcem "wraca".
5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
6. Wyrośnięte ciasto rozciągamy lub wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 2 cm i wycinamy bułeczki o średnicy 5 cm.
7. Z sera camembert ścinamy wierzch.
8. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wokół ułożonego na środku sera camembert,  układamy bułeczki w kształcie podwójnego okręgu, zachowując miedzy nimi niewielkie odstępy.



8. Bułeczki smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200°C.
9. Pieczemy ok. 30-40 minut, do momentu gdy bułeczki nabiorą złotego koloru, a serek będzie delikatnie "bulgotał".
10.  Podajemy jeszcze ciepłe z konfiturą żurawinową.

Przepis na ciasto na THERMOMIX® :
1. Wodę podgrzewamy - 4:30/temp. 37°C/obr. 1
2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki zaczynając od mąki i wyrabiamy ciasto 3min/interwałInterwał
3. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i postępujemy jak powyżej.

Źródło przepisu: http://www.express.co.uk/life-style/food/543900/Best-Christmas-appetisers z własnymi modyfikacjami










1 komentarz:

Drukuj przepis