niedziela, 28 lutego 2016

Chleb pszenny na drożdżach


Od dawna przymierzałam się do upieczenia chleba wyrastającego w koszyku ale ciągle kończyło się na zwykłej formie. Jednak kiedy już zakupiłam koszyk nie mogłam go od razu nie wypróbować. Obawiam się, że na jednym koszyku i jednym chlebie się nie skończy ponieważ efekt moich wypieków przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie sądziłam, że za pierwszym razem uda mi się upiec tak fantastyczny bochenek :). Podczas pieczenia w całym domu pachniało jak w starej piekarni na wsi :). Oczywiście spróbowałam go kiedy był jeszcze ciepły. Piętka z masełkiem smakowała fantastycznie i mimo, iż jestem zwolenniczką chlebów pieczonych na zakwasie ten podbił moje podniebienie. Mam nadzieję, że Wam również będzie smakować. 

Składniki:
Na zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 g wody
15 g świeżych drożdży

Na ciasto:
450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
250 ml wody
10 g soli

1. Na 12-16 godzin przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn: mieszamy wszystkie jego składniki w szklanej misce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wodę oraz sól i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoja objętość).
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy z niego bochenek. Jeśli pieczecie chleb po raz pierwszy przydatny będzie ten film instruktażowy.
5. Wyrobiony bochenek przekładamy do koszyczka do wyrastania wysypanego wcześniej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
6. Na 20 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik z blachą w środku do 220ºC.
7. Wyrośnięty chleb przekładamy bezpośrednio na rozgrzaną blaszkę i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220ºC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy ok. 40-50 minut.
8. Upieczony chleb studzimy, najlepiej na kratce.

Przepis na chleb zaciągnięty z magazynu Kocioł nr 9 – styczeń/luty 2016











4 komentarze:

Drukuj przepis