piątek, 9 października 2015

Wytrawne muffinki jajeczne z brokułami




Często zastanawiam się co przygotować na weekendowe śniadanie aby było inne niż na co dzień. Weekend to jedyny czas w tygodniu kiedy możemy celebrować ten posiłek razem z bliskimi. To dla mnie bardzo ważne zwłaszcza, że obecnie żyjemy w tak szybkim tempie i nie mamy czasu na wspólne śniadania w tygodniu. Zamiast klasycznej jajecznicy na jutrzejsze śniadanie polecam Wam wytrawne muffinki jajeczne z brokułami i serem cheddar. Smakują wyśmienicie i nie wymagają sporych nakładów pracy więc będą idealne na sobotni poranek. Polecam i życzę Wam udanego weekendu :)

Składniki na 6 porcji:
6 jajek
200 g różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego)
70 g startego sera żółtego (najlepiej cheddar)
3 łyżki śmietany 12% i 1/3 szklanki mleka wymieszane razem
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
masło do wysmarowania formy

1. Formę do muffinek lub kokilki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  
2. W garnku gotujemy wodę. Kiedy zaczyna wrzeć solimy ją i dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy je nie dłużej niż 2 minuty.
3. Zblanszowane brokuły odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Dobrze je odrobinę przestudzić.
4. W misce ubijamy razem jajka, mieszankę mleka i śmietany, gałkę, sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy do masy brokuły oraz starty ser i mieszamy razem.
5.  Masę jajeczną wlewamy do formy lub kokilek i pieczemy ok. 35-40 minut, do uzyskania złotego koloru.









5 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie :) muszę takie zrobić!
    PS: Cudowna foremka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) A foremka upolowana w TK MAX na półce z wyprzedażami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, wyglądają bardzo apetycznie :) w ostatnim czasie moje ulubione w wersji wytrawnej :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis