Nigdy
nie przypuszczałam, że tak będę się cieszyć z nadejścia jesieni
i z tego, że jest zimno :). To pewnie dlatego, że letnie upały nie pozwalały mi
korzystać z piekarnika :(. Teraz za to mogę piec do woli :).
Nie dość że pogoda sprzyja, to jeszcze półki na bazarku uginają się
pod ciężarem fantastycznych owoców jesieni. Jednym z moich ulubionych jest
świeża żurawina. Wspominałam już kiedyś, że ją uwielbiam i jem praktycznie
przez cały rok. Na zimę robię zapasy w zamrażalniku aby móc się cieszyć jej
smakiem kiedy za oknem jest już biało. Dzisiaj mam dla Was pyszną tartę właśnie
z żurawiną, która idealnie komponuje się z orzechami pekan. Od dawna byłam
ciekawa ich smaku dlatego kiedy natknęłam się na przepis na tartę z tymi składnikami
nie mogłam go nie wypróbować. Orzechy pekan w smaku są bardzo podobne do
orzechów włoskich jednak są bardziej miękkie. Dlatego też do idealnie
nadają się do wypieków. Dzisiejsza tarta z pewnością nie należy do
dietetycznych wypieków. W taką pogodę jednak z pewnością doda nam energii do
działania :)
Spód
na formę o średnicy 24-25cm:
2 ½ szklanki
mąki
150g
zimnego masła
1
łyżeczka cukru
½
łyżeczki soli
1/3
szklanki zimnej wody + 1 łyżka soku z cytryny
1½
łyżki smalcu
1. Piekarnik
rozgrzewamy do 200°C.
2.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, smalec i pokrojone, dobrze
schłodzone masło. Bardzo drobno siekamy wszystkie składniki nożem.
3.
Dodajemy wodę z sokiem z cytryny i szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w
folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
4.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Nakłuwamy
widelcem, wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią ceramiczne kulki lub
fasolę.
5.
Pieczemy z obciążeniem przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie,
zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 5 minut.
Nadzienie:
100
g świeżej żurawiny
180
g orzechów pekan
1
łyżka soku z cytryny
3
jajka
szczypta
soli
½
szklanki brązowego cukru
½
szklanki golden syrupu
35g
roztopionego masła
1.
W misce mieszamy razem jajka, cukier brązowy, sól, sok z cytryny, golden syrup
i roztopione masło. Można zmiksować mikserem ale nie za długo.
2.
Kiedy wszystkie składniki masy się połączą dodajemy żurawinę oraz orzechy.
3.
Na podpieczony spód wylewamy nadzienie i pieczemy 30 minut w temperaturze
190°C.
Przepis
pochodzi ze strony:
Pychota! :)
OdpowiedzUsuńMuszę taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem wielką fanką świeżej żurawiny :)
Polecam:)
Usuń