czwartek, 24 września 2015

Ekspresowe ciasto z figami

Dzisiaj na blogu znów figi i przepis na naprawdę ekspresowe ciasto :). Jeśli nie macie czasu a goście w drodze będzie idealne. Szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre. Idealne na zbliżający się weekend :). 

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
2 figi
15 g zimnego masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
2 łyżki syropu klonowego


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o wymiarach 25 x 11 cm smarujemy masłem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy cukier, jajko, olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Figi myjemy, dzielimy na ćwiartki, a każdą z nich dzielimy jeszcze na połowę. Ciasto wylewamy do formy. Na wierzchu układamy figi i posypujemy drobnymi kawałkami zimnego masła. Pieczemy ok. 30-35 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto nakładamy pędzelkiem cienką warstwę syropu klonowego.

7 komentarzy:

  1. Super! Prawie muffiny w formie ciasta :) a dobre figi nie są złe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje pewnie rewelacyjnie :)
    Ps.
    Zdjęcia cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszło pięknie : )
    Zapraszam do mnie:
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis