niedziela, 16 sierpnia 2015

Kuskus z cukinią, pomidorami i pestkami dyni


Nie macie pomysłu na szybki obiad lub kolację? Dzisiaj mam dla Was lekki, smaczny i  ekspresowy w przygotowaniu kuskus z cukinią i pomidorami :). Idealny na nasze upalne lato. Mam nadzieję, że Wam również będzie smakować :). p.s. Gosiu dziękuje za inspiracje :).


Składniki:
150 g kuskusu
250 ml gorącej wody
500 g startej cukinii (ok. 800 g przed wydrążeniem nasion)
200 g pomidorków koktajlowych (mogą być żółte i czerwone)
1 ząbek czosnku
1 - 1,5 łyżeczki ziarenek kolendry
sok oraz skórka z 1/3 cytryny
2 łyżki pestek z dyni
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy 
sól, pieprz
tarty parmezan


Kuskus przyprawiamy solą oraz pieprzem, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy z niej nasiona i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy czosnek. Gdy się lekko zarumieni dodajemy cukinię i dusimy ją ok. 7-9 minut. Pomidory kroimy na połówki i dodajemy do cukinii. Do warzyw dodajemy skórkę otartą z 1/3 cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Dusimy wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodajemy przygotowaną kaszę kuskus, przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i mieszamy. Na suchej patelni (lub z odrobiną masła) prażymy pestki z dyni. Przed podaniem posypujemy pestkami oraz tartym parmezanem.







1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować to cudeńko, bo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis