piątek, 8 maja 2015

Syrop rabarbarowy z imbirem

Dzisiaj na blogu znów króluje rabarbar :). Tym razem ma dla Was pyszny syrop z rabarbaru z imbirem. Jest idealnym dodatkiem do wody, koktajli, drinków czy nawet herbaty. Korzystajcie póki w naszych ogrodach i na bazarach jest świeży, pyszny i bardzo zdrowy rabarbar :). Miłego weekendu życzę wszystkim :)

Składniki:
500 g rabarbaru (ok. 4,5 szklanki)
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
3 plastry świeżego imbiru

W garnku o grubym dnie mieszamy pokrojony w kostkę rabarbar, cukier i wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut aż owoce całkowicie zmiękną a syrop zmniejszy odrobinę objętość i zacznie gęstnieć. W połowie gotowania dodajemy plastry imbiru. Przecedzamy rabarbar przez bardzo drobne sitko (polecam wyłożyć je jałową gazą) i wyciskamy z niego cały sok. Syrop przelewamy do czystej wyparzonej butelki i studzimy. Do czasu użycia przechowujemy w lodówce.

Pozostały rabarbar również możemy wykorzystać. Po zmiksowaniu blenderem powstanie z niego pyszny mus-dżem który, możemy wykorzystać do deserów czy grzanek. 













4 komentarze:

  1. Uwielbiam rabarbar i na taki kompot z rabarbaru czekam cały rok!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie da sie syrop uskladnic na zime ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam go po raz pierwszy, jeszcze nie robiłam zimowych zapasów ale z powodzeniem można go pasteryzować jak np. kompoty.

      Usuń
  3. Ależ ma cudowny kolor!
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis