piątek, 10 kwietnia 2015

Tarta drożdżowa z cukrem (Tarte au sucre, nord. Pas de Calais)


Dawno na blogu nie było czegoś drożdżowego. Dlatego też, gdy natrafiłam w sieci na przepis na "Tarte au sucre (nord. Pas de Calais )" wiedziałam, że muszę ją przygotować. A do tego mogłam wykorzystać prezent, który czekał na mnie po powrocie z pracy w moim kuchennym królestwie czyli nową formę ceramiczną do tarty :). I nie żałuje ponieważ smakuje niesamowicie. Ten typowy dla północy Francji, Belgi oraz prowincji Quebec w Kanadzie przysmak urzekł mnie swoim smakiem. Puszysta i delikatna tarta będzie idealnym dodatkiem do weekendowej kawki i nie tylko. Miłego i smacznego weekendu :).

Składniki:
20 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 - wrocławska) + 1 łyżeczka do rozczynu
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru (kryształ)
szczypta soli
50 g cukru pudru
2 jajka
80 g miękkiego masła (najlepiej zetrzeć je na tartce o grubych oczkach)

Wierzch
1 żółtko
3 łyżki mleka
1-2 łyżki masła
cukier perlisty do posypania

Ceramiczną formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 40°. Następnie dodajemy do niego pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru  (kryształ) oraz łyżeczkę mąki  i mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą do miski. W środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy roztrzepane jajka. Zaczynamy wyrabiać ciasto, a po chwili dodajemy wyrośnięte drożdże. Kiedy przy wyrabianiu ciasto zaczyna odchodzić od dłoni dodajemy masło starte na tartce o grubych oczkach. Ciasto wyrabiamy do momentu aż jest puszyste i elastyczne i odchodzi od dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do formy i rozciągamy dłońmi aby ją wypełniło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. W wyrośniętym cieście robimy kilkanaście otworów. Co drugi otwór wypełniamy odrobiną masła. Wierzch smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy 25 minut.  

* Przepis pochodzi ze strony http://www.monpetitbistrot.com/2014/04/tarte-au-sucre-nord-pas-de-calais.html z małymi modyfikacjami :).










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis