niedziela, 22 marca 2015

Torcik Dacquoise z kremem waniliowym i czekoladą


Po dość długiej przerwie, wywołanej nawałem pracy i nie tylko wracam na bloga z nowym przepisem na pyszny i łatwy torcik :). Tym razem nafaszerowany orzechami, czekoladą i suszonymi owocami z delikatnym i lekkim kremem waniliowym :). Rozpływa się w ustach, a z filiżanką dobrej kawki smakuje obłędnie :).  


Składniki:
Ciasto:
3 jajka
100 g cukru drobnego do wypieków
100 g czekolady deserowej
150 g orzechów włoskich
70 g suszonych fig i moreli, pokrojonych w drobną kostkę
Krem
200 ml śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
1 opakowanie serka waniliowego Danio (165g)
1 łyżeczka cukru pudru
Dekoracja:
100g czekolady deserowej
ulubione świeże owoce

Orzechy i czekoladę drobno siekamy, a białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukier. Kiedy białka są już dobrze ubite dodajemy do nich roztrzepane żółtka i mieszamy razem, ale już nie mikserem tylko szpatułką. Następnie dodajemy posiekane orzechy, figi i morele oraz czekoladę i mieszamy wszystko razem. Tortownice o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia (zarówno dno jak i boki). Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 170° z termoobiegiem. Upieczone ciasto odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek homogenizowany Danio i mieszamy szpatułką. Na ostudzone ciasto wykładamy przygotowany krem i do czasu dekorowania wstawiamy do lodówki.

Do przygotowania dekoracji z czekolady takich jak na zdjęciach potrzebna jest schłodzona granitowa płytka lub granitowy blat. Czekoladę deserową siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadzamy na blacie aby powstała cienka, wąska warstwa. Następnie łopatką lub małą szpachelką kuchenną ściągamy czekoladę z blatu delikatnie zwijając ja palcami. Nie można jednak dotykać jej zbyt długo ponieważ będzie topić się w dłoniach. Torcik z kremem dekorujemy przygotowaną czekoladą oraz ulubionymi owocami i orzechami. Ja użyłam świeżej figi, owoców physalis oraz orzechów włoskich. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Tutaj znajdziecie filmik instruktażowy jak zrobić dekoracje z czekolady. 











3 komentarze:

Drukuj przepis