środa, 4 marca 2015

Sałatka z kaszą pęczak i pieczonymi burakami


Pewnie pomyślicie, że mam świra na punkcie czerwonych buraczków :) ale zanim to zrobicie koniecznie spróbujcie nowej sałatki z ich dodatkiem. Lekka i smaczna sałatka z rukolą, kiełkami, kaszą pęczak, buraczkami i sosem vinegret to bardzo dobry pomysł na pyszną kolację. Gorąco polecam :)

Składniki:
2 buraki czerwone
przyprawy: rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
1/2 szklanki kaszy pęczak
60 g rukoli
1 szklanka ulubionych kiełków (użyłam kiełków z zielonego groszku)
1/2 szklanki pistacji
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki cukru
parmezan
1 cytryna
1 pomarańcza
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki miodu
1/2 szklanki oliwy z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°. W naczyniu żaroodpornym układamy buraki posmarowane oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy rozmarynem i tymiankiem i podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy do momentu, aż buraki będą miękkie. Następnie lekko studzimy, obieramy i kroimy w grubsza kostkę. Kaszę pęczak przed ugotowaniem płukamy i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy ok. 20 minut. Gdy kasza się gotuje przygotowujemy sos vinegret oraz pistacje. Pomarańczę i cytrynę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę zesterem lub na tartce i wyciskamy sok. Mieszamy razem oliwę, musztardę, miód, soki z cytrusów oraz dodajemy posiekamy czosnek i skórkę z cytryny i pomarańczy. Najlepiej zrobić to w blenderze. Pistacje polewamy syropem klonowym, rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 140°. Pistacje muszą być zarumienione i chrupiące. Sałatę myjemy, osuszamy ręcznikiem i układamy na talerzu. Następnie dodajemy ugotowany pęczak, kawałki buraków, pistacje i kiełki. Na wierzchu posypujemy grubo startym parmezanem. Przed podaniem polewamy sosem vinegret. 












2 komentarze:

Drukuj przepis