wtorek, 31 marca 2015

Jajka faszerowane z białą kielbasą

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez jajek i białej kiełbasy. Najczęściej jeśli biała kiełbaska to z żurkiem, a jeśli jajka to z farszem pieczarkowym. A co powiecie na to żeby te dwa główne składniki połączyć razem? Ja poeksperymentowałam sobie dzisiaj w kuchni, a poniżej przedstawiam efekty :). Za kilka dni święta więc jajka faszerowane białą kiełbasą z dodatkiem kremowego białego serka i chrzanu będą idealnym połączeniem na świątecznym stole. Spróbujcie koniecznie, Wasi goście będą się zajadać jak ja dzisiaj ;) 

Składniki:
3 kawałki (pętka) białej kiełbasy - surowej
100 g kremowego serka białego np. "Ulubiony"
10-12 jajek
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

Dekoracja:
koperek lub pietruszka

Kiełbasę sparzamy we wrzącej wodzie i gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowaną kiełbasę obieramy ze skórki i mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone obieramy ze skórki lub dzielimy na połówki razem ze skorupką. Z każdej połówki wydrążamy żółtko i dodajemy je do kiełbasy. Następnie dodajemy biały serek, chrzan oraz majonez i dokładnie mieszamy wszystko razem do powstania gładkiej masy. Z majonezem trzeba uważać aby farsz nie był zbyt rzadki. Farsz możemy doprawić dodatkowo solą i pieprzem według własnego smaku. Ja tego nie robiłam ponieważ kiełbasa była dość intensywnie przyprawiona. Gotowy farsz przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy w wydrążonych połówkach jajek lub nakładamy go łyżką. Dekorujemy koperkiem lub natką pietruszki, a do czasu podania przechowujemy w lodówce pod przykryciem aby farsz nie obsychał.










5 komentarzy:

  1. Oryginalny farsz, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) mam nadzieję ze będzie smakować :)

      Usuń
  2. Piękne i pewnie smaczne, nic tylko się zachwycać :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis