środa, 31 grudnia 2014

Szampańska galaretka z granatem i pomarańczą



Dzisiaj Sylwester więc na blogu iście szampański deser :). Soczysta i procentowa ;) galaretka z owocami granatu oraz pomarańczą będzie idealna na dzisiejszy wieczór lub jutrzejsze, noworoczne popołudnie. Gorąco polecam i jednocześnie życzę Wam wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym wielkimi krokami Nowym Roku :).

Składniki:
1 pomarańcza
2 granaty mniejsze lub 1 duży
5 listków żelatyny
50 g cukru
200 ml różowego wina musującego

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10-15 minut żeby napęczniała. Jeśli macie 1 większego granata z 2/3 wyciskamy sok, a z 1/3 obieramy nasiona. Jeśli używacie 2 mniejszych wyciskamy z nich 100 ml soku, a z reszty obieramy nasiona. Pomarańcze obieramy ze skórki i filetujemy. Kroimy w drobniejszą kostkę. 100 ml soku z granata mieszamy z cukrem i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z odciśniętą żelatyną i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego soku dodajemy wino cały czas mieszając. Jeśli na powierzchni powstanie piana można ściągnąć ją łyżka lub poczekać aż opadnie. W pucharkach lub kieliszkach do szampana na dnie układamy nasiona granatu i kawałki pomarańczy. Zalewamy przygotowaną galaretką i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem najlepiej wyjąć galaretki odrobinę wcześniej.











1 komentarz:

  1. wyglada...szampańsko! :) pewnie też nie gorzej smakuje ;)
    eb

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis