sobota, 20 grudnia 2014

Sałatka ziemniaczana z ogórkami i papryką marynowaną




Jeśli są Święta są też i goście :). Często brakuje nam pomysłów co podać kiedy nas odwiedzą, aby nie próbowali tego samego co w ubiegłym roku. Dzisiaj na blogu oprócz marynowanych śledzi, które pojawią się w następnym poście, przedstawiam sałatkę z wykorzystaniem marynowanych warzyw. Często używam ich do sałatek ponieważ jestem tą szczęściara, która posiada mini spiżarnię wypełnioną przetworami własnymi jak również (i to w większości) tymi od mamy i sióstr. Tak, jestem klasycznym przykładem tzw. „słoika” i wcale się tego nie wstydzę :). Dzięki temu często nie wychodząc na zakupy mogę przyrządzić pyszną sałatkę i nie tylko. Na święta i nie tylko polecam Wam sałatkę ziemniaczaną z marynowaną żółtą i czerwoną papryką oraz ogórkami konserwowymi. Mam nadzieję, że urzeknie również Wasze podniebienia.

Składniki:
600 g ziemniaków
10 ogórków konserwowych (mogą być też np. w zalewie miodowo-octowej)
2 marynowane papryki (może być 1 żółta i 1 czerwona)
300 ml bulionu drobiowego
1 cebula czerwona
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki musztardy Dijon
sól morska i pieprz kolorowy
łyżeczki cukru
10 łyżek octu jabłkowego
3 łyżki oliwy

Ziemniaki gotujemy w skórkach w osolonej wodzie. Ogórki oraz paprykę kroimy w grubszą kostkę. Cebulę siekamy w cienkie plastry. Do bulionu dodajemy musztardę, cukier, sól, świeżo zmielony pieprz, oliwę oraz ocet i mieszamy wszystko razem. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jeszcze ciepłe mieszamy z papryką ogórkami i dodajemy do nich przygotowaną zalewę. Odstawiamy, aby zalewa wniknęła do ziemniaków. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.








2 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda, więc przygotuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co do pierwszej części zdania Izy - zgadzam się! druga - chętnie spróbuję wersję Uli :P
    eb

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis