środa, 5 listopada 2014

Paluchy kminkowe



Ponieważ nie wszyscy lubią słodkie przekąski dziś na blogu propozycja dla tych, którzy wolą je w wersji wytrawnej. Paluchy z ciasta na bazie białego serka z dodatkiem kminku i soli to idealna propozycja dla tych którzy lubią coś pochrupać przed telewizorem lub dla fanów piwa :). Małoskładnikowe ale za to pyszne. Polecam :)

Składniki:
400 serka kanapkowo - sernikowego (użyłam „Mój ulubiony”)
400 g mąki pszennej
200 g margaryny (użyłam Palmy)
kminek
sól

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej schłodzoną margarynę. Siekamy ją drobno nożem z mąką. Następnie dodajemy biały ser i energicznie zagniatamy ciasto (tak jak kruche). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Posypujemy ciasto kminkiem i jeszcze raz wałkujemy delikatnie aby nasionka kminku zanurzyły się w cieście. Ciasto kroimy w 1,5 centymetrowe paski o długości mniej więcej 10-15 cm. Paski skręcamy w kształt sprężynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°. Ciepłe ściągamy z blaszki i posypujemy solą. 






1 komentarz:

  1. Siostra paluchy pewnie pyszne, a zdjęcia rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis