środa, 8 października 2014

Ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną




Dzisiaj mam ciekawą propozycję dla wszystkich wielbicieli owsianych ciasteczek. Nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe ciasteczka z łamiącą ich słodycz żurawiną z pewnością będą Wam smakować. Przepis dostałam od siostry, która piecze je regularnie, zwłaszcza kiedy wybiera się na dłuższą wyprawę w jej ukochane Tatry:). Dodają energii nie tylko podczas górskich wycieczek. Wystarczy jedno i od razu poprawi Wam się nastrój i nabierzecie sił. Przetestowałam dziś w pracy ;). Gorąco polecam :).

Składniki:
200 g płatków owsianych
150 g sezamu
150 g suszonej żurawiny
½ szklanki mąki
½ kostki masła
3 jajka
40 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Podsmażamy na niej sezam aż się zarumieni i odstawiamy. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. W głębszym garnku rozpuszczamy pozostałe masło uważając aby się nie przypaliło. Dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy płatki owsiane i smażymy. Kiedy się zarumienią dodajemy sezam oraz żurawinę i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kiedy płatki ostygną dodajemy do nich pozostałe mąkę i mieszamy. Na końcu dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z powstałej masy, zwilżonymi wodą dłońmi lepimy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160° ok. 15-17 minut.








2 komentarze:

  1. Wyglądają dużo lepiej niż moje i pewnie smakują też. A co do ukochanych gór, to naprawdę sprawdzają się rewelacyjnie. Potwierdzi to mój górski towarzysz czyli "Sękuś". Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko w górach się sprawdzają ! w sumie mogłabym się od ich uzależnić... żeby tylko dostawy były regularne ... :) bo tak samodzielnie... to od święta :)
    eb

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis