niedziela, 21 września 2014

Chałka z wanilią i sezamem



Puszysta i pachnąca wanilią chałka to idealna propozycja na śniadanie czy do popołudniowej kawy. Pyszna zarówno z samym masełkiem jak i z konfiturą. Chociaż ciasto wyrasta długo to jednak smak rekompensuje czas oczekiwania. Przepis zaczerpnęłam z książki "Kitchen Aid - Wielka Księga Przepisów". Nie obeszło się jednak bez małych modyfikacji.  Mam nadzieje że Wam również będzie smakować :).

Składniki na 1 chałkę:
350 g mąki (w podziale 300g + 50g)
100 ml mleka
8 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
połowa laski wanilii
40 g roztopionego masła
1 ½ łyżki miodu
2 jajka
sezam do posypania

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego ziarenka z połowy laski wanilii oraz połówkę laski, z której ściągnęliśmy ziarenka. Mleko doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mleko ostygnie (ale nie będzie zimne) wyciągamy laskę wanilii i rozpuszczamy w nim drożdże. Najlepiej jeśli mleko osiągnie temperaturę ok. 40°. Do miski przesiewamy 300 g mąki oraz sól. Dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże. Chwilę wyrabiamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Zagniatając ciasto stopniowo, w 3 partiach, dodajemy pozostałą mąkę. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski i nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części, a z każdej z nich formujemy podłużny wałek. Wszystkie wałeczki muszą być takiej samej długości. Łączymy je ze sobą i zaplatamy warkocz. Na końcu zlepiamy wszystkie wałeczki razem i podwijamy pod spód. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chałkę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i posypujemy sezamem (jeśli go nie macie możecie użyć np. maku). Pieczemy od 25 do 30 minut. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis