wtorek, 2 lutego 2016

Pączki z "pijaną" wiśnią

Tłusty Czwartek już za 2 dni więc najwyższy czas na pieczenie pączków :). Dzisiaj mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pączki:) Tak wiem, to nie brzmi skromnie ale jak spróbujecie pączków z "pijaną" wiśnią to już nigdy nie sięgniecie po inne :). Pomysł na nadzienie wymyśliła kilka lat temu moja siostra i od tamtej pory co roku latem robi wiśnie w alkoholu, które leżakują specjalnie na Karnawał i Tłusty Czwartek. Ja oczywiście dostaje ich porcje w słoiczku:). Jeśli nie posiadacie wiśni w alkoholu możecie zastąpić je powidłami wiśniowymi. Jeśli jednak macie do nich dostęp, polecam ich wykorzystanie jako nadzienie do pączków. Smakują obłędnie :) 

Składniki na ciasto:
500 g mąki
1 całe jajko
4 żółtka
szczypta soli
1/4 kostki margaryny
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
75-100 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
25 ml wódki lub spirytusu

Nadzienie:
wiśnie w alkoholu np. z nalewki (lub powidła wiśniowe)

1. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić.
2. Jajko i żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym.
3. Drożdże rozrobić w 100 ml ciepłego mleka z łyżką cukru oraz łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
4. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ubite jajka, margarynę, pozostałe mleko oraz wódkę i wyrabiać.
5. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie elastyczne, luźne i będzie odchodzić od dłoni w trakcie wyrabiania.


6. Z ciasta formujemy kulę, a całą miskę w której je wyrabialiśmy oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
7. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Na skraju rozciągamy małą partię ciasta, układamy na niej 3 wiśnie lub łyżeczkę dżemu, zawijamy i przy pomocy szklanki wycinamy kule o średnicy ok. 6-7 cm. Odkładamy na tacę wyłożoną papierem śniadaniowym posypanym mąką. Do czasu pieczenia jeszcze wyrosną.


8. W głębszym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175ºC. 
9. Na rozgrzany olej delikatnie wkładamy pączki i pieczemy z każdej strony, aż nabiorą ciemno złocistego koloru. W trakcie pieczenia najlepiej często obracać pączki z jednej strony na drugą. Dzięki temu upieką się równomiernie, będą złociste i dobrze wypieczone w środku. 
10. Upieczone pączki układamy na ręczniku papierowym by trochę odsączyły się z tłuszczu, a gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.





2 komentarze:

Drukuj przepis