wtorek, 6 października 2015

Ciasto czekoladowe z musem dyniowym i galaretką żurawinową


Dzisiaj na blogu oraz w mojej kuchni króluje szanowna dynia :). Nie mogę uwierzyć, że przez tak długi czas, zniechęcona zupą dyniową na mleku z dzieciństwa, omijałam ją szerokim łukiem na bazarze. Bez względu na to czy w wersji wytrawnej czy słodkiej smakuje fantastycznie. Dlatego też przygotowałam pyszne ciasto czekoladowe z musem dyniowym oraz przełamującą jego słodycz galaretką żurawinową. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a ciasto trafiło na listę ulubionych :). Wilgotny czekoladowy spód, kwaskowa galaretka i delikatny mus skomponowały się idealnie.  Dodatkowo troszkę zmieniłam formę przepisu. Mam nadzieje że Wam się spodoba i sięgniecie po niego nie raz. Polecam i zabieram się za kolejne dyniowe eksperymenty :).


Spód czekoladowy:
1 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki maślanki
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni. 

2. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy smarujemy cienką warstwą miękkiego masła i również wykładamy papierem do pieczenia.
3. W misie miksera mieszamy razem wszystkie suche składniki.

4. Do suchych składników dodajemy maślankę, olej oraz jajko i miksujemy razem.

5. Na koniec dodajemy gorącą wodę z rozpuszczonym w niej ekstraktem waniliowym. Miksujemy do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
6. Pieczemy 38-40 minut lub do tzw. "suchego patyczka". 

Galaretka żurawinowa:
150 g świeżej żurawiny
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wody

1. Okrągłą formę o średnicy max. 18 cm wykładamy folią spożywczą. Aby folia lepiej przylgnęła do formy można ją wcześniej natłuścić odrobiną masła. 
2.W rondelku zalewamy żurawinę wodą, dodajemy cukier i gotujemy ok. 10-15 minut mieszając co jakiś czas.
3. Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy do napęcznienia.
4. Gdy owoce są już miękkie ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia.
5. Aby w galaretce nie było skórek można przetrzeć ją przez sitko a następnie przelać do przygotowanej formy i odstawić do stężenia.
6. Schłodzoną galaretkę wstawiamy do lodówki.

Mus dyniowy:
1 szklanka purée z dyni (z puszki lub z tego przepisu)
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki imbiru
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru

1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. 
2.Purée z dyni podgrzewamy w rondelku z przyprawami, cukrem i sokiem oraz skórką z pomarańczy do momentu aż zacznie się gotować. 
3. Ściągamy z ognia, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aby dobrze się rozpuściła, a następnie studzimy a następnie schładzamy w lodówce.* 
4. Śmietankę ubijamy na sztywno. 
5. W miseczce delikatnie mieszamy łyżkę ubitej śmietany z łyżką schłodzonego purèe.** Następnie dodajemy powstałą masę do purèe i mieszamy razem. 
6. Na koniec w 2 partiach do purèe dodajemy pozostałą ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy wszystko razem do momentu gdy masa jest gładka, puszysta, bez grudek.

*Ważne aby bita śmietana oraz purèe miały taka samą temperaturę oraz żeby mieszać wszystko delikatnie szpatułką, nie mikserem.
** Jeśli na purèe utworzy się "kożuch", najlepiej przed dodaniem go do ubitej śmietany przetrzeć przez sitko.

Wykończenie:
1. Na środek ostudzonego spodu czekoladowego wykładamy galaretkę żurawinową.
2. Na wierzch wykładamy mus i wyrównujemy.
3. Schładzamy w lodówce min. 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Dekoracja:
orzechy pekan/świeża żurawina/gałązki rozmarynu/cukier perlisty












2 komentarze:

Drukuj przepis